Aqua Diving

Geschiedenis

Op 20 december 1978 werden door Eddy Donkers, Jean Gilis, Guido Lieben, Jean Jolling  en Jos Vandelaer de statuten opgemaakt voor een nieuwe Hasseltse vereniging: kort en bondig “Aqua Hasselt”. Het doel van de vereniging is “de watersport in het algemeen, en de onderwatersport in het bijzonder, in alle wateren en onder alle vormen, te beoefenen en te bevorderen, zulks in de breedste zin van het woord”. De statuten worden gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 15 februari 1979.

In de geschiedenis van de duiksport in Limburg is er één naam die telkens terugkomt: Frans De Camp. Frans was naast beroepsduiker ook een gepassioneerd sportduiker, die mee aan de wieg stond van de duiksport in Limburg. Ook voor de start van “Aqua Hasselt” was Frans onmisbaar, hij was duikverantwoordelijke en materiaalmeester. Hij gaf de theorielessen en de zwembadtrainingen en begeleidde de eerste buitenduiken.
Frans motiveerde de leden en stoomde hen klaar voor het behalen van hogere duikbrevetten.

De club groeide gestaag tot gemiddeld een honderdtal leden. In 2003 bereikten we ons maximum met maar liefst 131 leden. In 2005 werd de naam gewijzigd naar “Aqua Diving Hasselt vzw”.

Doorheen al die jaren werden tal van activiteiten georganiseerd. Behalve de reguliere duiken zijn dat doopduiken, Noordzeeduiken, de spaghettiduik, het clubfeest, het Limosbal,  een onderwaterschattenjacht, duikweekends en verre duikvakanties. Af en toe werd er ook wel eens een alternatieve activiteit aangeboden, zoals paardrijden of een waterski-initiatie.

Steeds stond een gemotiveerde bestuursploeg klaar om met de hulp van de kaderleden een goed draaiende vereniging met kwalitatieve opleidingen te bieden. De vrijwilligers die steeds bereid zijn om in te springen en een helpende hand te bieden op diverse activiteiten dragen hierin zeker bij.

2006 is de zwarte pagina in ons geschiedenisboek. Dat jaar verloren we onze duikschoolverantwoordelijke, 2*Instructeur en de Pater Familias van onze duikschool, Fred Leroy. Op 46-jarige leeftijd overleed Fred aan de gevolgen van een duikongeval in het Zilvermeer in Mol. Tot op vandaag, en voor nog vele verdere jaren dragen we Fred in ons hart.

In 2010 zijn we gestart met een afdeling jeugdduiken. Voor onze 8 tot 14-jarige leden werd een eigen jAqua-logo ontworpen. Er werden aangepaste (kleinere)  flessen, jackets en ontspanners aangekocht en met de hulp van enkele jeugdduikinstructeurs en –begeleiders uit andere clubs kunnen we permanent een 16-tal jeugdduikers opleiden. Het feit dat we al sinds het begin van “jAqua” met een wachtlijst moeten werken toont duidelijk aan dat dit een succesverhaal is.

Sinds de sloop van het oude stedelijke zwembad in 2016 trainen we tweemaal per week in het nieuwe Kapermolenzwembad aan de Koning Boudewijnlaan. Samen met de drie andere Hasseltse duikclubs bezitten we twintig duikflessen voor gebruik in het zwembad, en een gezamenlijke compressor om ze te vullen. De club bezit bovendien voldoende ontspanners, jackets en basismateriaal waar startende leden gebruik van kunnen maken tijdens de trainingen.

In 2018 vierden we het  40-jarig bestaan van onze duikschool. Het hele jaar stond in het teken van ons jubileum en werd afgesloten met een groots clubfeest.

Bestuur

Ronny Peeters1* InstructeurVoorzitterronny.peeters@aquadiving.be
David Hack2* InstructeurOndervoorzitter Materiaaldavid.hack@aquadiving.be
Georges Grajchen4* DuikerPenningmeester
Webmaster
georges.grajchen@aquadiving.be
Kenny Gielen2* InstructeurDuikverantwoordelijke
Jeugdverantwoordelijke
kenny.gielen@aquadiving.be
Katelijne Claeys3* DuikerSecretariskatelijne.claeys@aquadiving.be
Paul Greunlinx1* InstructeurBestuurslidpaul.greunlinx@aquadiving.be
Mark Bancken1* InstructeurBestuurslidmark.bancken@aquadiving.be
Levent Pehlivan1* DuikerBestuurslid
Webmaster
levent.pehlivan@aquadiving.be