Duikerhulpverlener

Elk jaar organiseert de Medische Commissie van Nelos een opleiding tot duikerhulpverlener. De opleiding – die zowel voor duikers als voor niet-duikers is bestemd – heeft tot doel de mensen te vormen in de herkenning van duikongevallen en het adequaat reageren op deze ongevallen. De opleiding wordt regionaal georganiseerd en bestaat uit een theoretisch en een praktisch luik. De opleiding wordt afgerond met een theoretisch examen. Slagen in dit examen verleent je toegang tot het praktijkexamen waarna je – als je ook in dit luik geslaagd bent – jezelf duikerhulpverlener mag noemen.

Hoewel het geen verplicht te behalen brevet is raadt Aqua Hasselt haar leden ten stelligste aan de opleiding duikerhulpverlener te volgen. Het brevet is sowieso een vereiste voor het behalen van je diploma duiker-redder of voor het behalen van je titel van Assistent Instructeur.

Hoewel we je met de examenvragen van de komende sessie helaas niet kunnen helpen – alleen studie kan je redden – hebben we de vragen van de voorbije jaren hieronder voor je op een rijtje gezet. Kies gewoon een jaartal uit en je krijgt de vragen van dat jaar voorgeschoteld. Een ideale manier om je kennis te testen.

Let op:
EHBO-technieken en duikgeneeskunde zijn voortdurend onderhevig aan nieuwe evoluties. Hetgeen wat is 2010 een correct antwoord was op een van de vragen is het vandaag misschien niet meer! Een verstandig duikerhulpverlener volgt dan ook regelmatig de bijscholingen die elk jaar opnieuw georganiseerd worden. Meer informatie over de opleiding en de jaarlijkse bijscholingen vind je terug op de Nelos website.

Veel succes,

Jaarlijks verschijnen de examenvragen in de HippoCampus, hieronder een overzicht